2 marca 2024

Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie

Jeśli chcesz zamówić barszcz czerwony z zakwasu, odwiedź ten adres.

To nieprawda, że barszcz czerwony to danie wyłącznie na święta, którą podajemy najczęściej podczas Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań. Tam, gdzie zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako dodatek do wielu dań.

Barszcz czerwony to danie wszechstronne

Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to banalny do przygotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego kwaśny, a zarazem nieco słodki aromat sprawia, że świetnie współdziała on z innymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – jedni preferują w nim jajo na twardo, kartofle oraz plastry kiełbasy, pozostali zalewają nim uszka z grzybami, kapustą bądź mięsem. Barszcz czerwony to znakomite posiłek na obiad, ale również smaczna przekąska albo kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy świetnie podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym farszem bądź chrupiącego krokiecika z pieczarkami.

Trzeba podkreślić, iż barszcz czerwony, jeżeli nie dodano do niego śmietany, jest zupą nietuczącą. Danie to uznawane jest za zdrowe, bowiem dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, jak również mnóstwo żelaza, przez co zaleca się je osobom cierpiącym na anemię. Natomiast ze względu na fakt, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie chętnie je się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.

Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – przygotuj sam bądź kup

Nie ma jednej receptury na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i na różny sposób przyprawia to danie. Jedni wolą barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu, pozostali wsypują do niego odrobinę cukru, żeby podbić naturalny słodki smak buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej niezbędnych witamin i minerałów. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przyszykować samodzielnie, lecz okres fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym wypadku nie musisz na nie czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]