5 grudnia 2023
eko ogórki kiszone

Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

W sałatce, w zupie, na kanapce bądź jako dodatek do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kiszonki są równie zdrowe, co smakowite.

Kwaszone ogórki – przygotuj je samodzielnie albo kup gotowe

Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest całkiem proste. Wykorzystuje się do tego pojemne kamienne garnki albo beczułki z drewna, w których ogórki zalewa się wodą z solą. Później kładzie się pojemnik na co najmniej 14 dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy mniej kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji kwaszonki już po kilku dniach – ogórki tego typu zwiemy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się czosnek i koper, aczkolwiek smak kiszonych ogórków można urozmaicić też różnymi dodatkami, np. liśćmi czarnej porzeczki, czarnym pieprzem lub cząstkami marchwi. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy sporo miejsca w kuchni, by na własną rękę przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarką bądź piwnicą, w której może przetrzymywać żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż trzeba odmówić sobie jedzenia kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach czy też w woreczkach foliowych, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.

Jakie minerały i witaminy znajdują się w ogórkach kiszonych?

Od setek lat wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji dobrze wpływają na ludzki układ pokarmowy. I to prawda, ponieważ razem z kiszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie oddziaływają na ich florę, wspierając w konsekwencji proces trawienia. Jednak to nie wszystko! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (to około 12 kilokalorii w 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę K1, D i C, witaminy z grupy B, a także mnóstwo składników odżywczych ważnych dla poprawnego działania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, mangan i sód. A co z sokiem z ogórków kiszonych? O ile doceniamy kwaskowate smaki, polecamy nie wyrzucać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej go wypić albo wykorzystać do zupy ogórkowej, gdyż w czasie kwaszenia witaminy przenikają częściowo do zalewy. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem duża ilość soli.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]