Od wieków w rodzimej kuchni używa się kiszonych warzyw. W ostatnich latach jednakże raz za razem wymienia się również ogromne własności zdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w alejkach z przetworami.
Sok z kiszonej kapusty – czy powinno się go spożywać
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał bodaj każdy z nas. Nasze babcie same kwasiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty raz za razem dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaśny, jednak bardzo zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy K, C, A oraz E, jak również rozmaite minerały, jak m.in. cynk, fosfor i żelazo. Wiele osób miewa problem z przywyknięciem do kwaśnego smaku tego soku, lecz zaleca się sięgać po niego cyklicznie, ponieważ usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, co wspiera odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej poleca się też osobom cierpiącym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego soku nie wolno nadużywać – zaleca się spożywać maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.
Sok z kwaszonych buraków ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne
Sok z kwaszonych buraków jest drugim popularnym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni i który konsumujemy także jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: poprawia koncentrację, pozytywnie wpływa na przemianę materii, a zarazem obniża ciśnienie. Chociaż buraki cechują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go pić diabetycy. Nie zaleca się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby borykające się z reumatyzmem bądź schorzeniami nerek, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotować soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w swoim markecie bądź założyć na nie zamówienie wprost na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, że takie soki należy przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Zobacz także
Badanie tarczycy – jak wygląda i jakie badania są wykonywane, by rozpoznać choroby?
Czym zajmuje się gastrolog (gastroenterolog) i z jakimi objawami się do niego udać?
BlogMDM France – Boutique incontinence, fuite urinaire et produit de confort