21 kwietnia 2024

Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Chcesz kupić sok z kiszonej kapusty? Sprawdź http://tinyurl.com/yyhq9abf.

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znowu powróciły do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają również inne, dotychczas mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak kombucza, kefir albo różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są warte uwagi – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu witaminy niezastąpione dla jego prawidłowego działania.

Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie sporo substancji oddziałujących pozytywnie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy pozostałych kwaszonek to też świetne źródło witamin. Warta uwagi jest głównie wysoka zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na obecność witaminy E i K, witamin z grupy B, a także znaczne stężenie soli mineralnych.

Czemu trzeba pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Stanowią one również tarcze ochronną podczas terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]